home page

De dans van de meeuw


Commissaris Montalbano moet op het strand voor zijn huis de akelige doodstrijd van een meeuw aanzien: een slecht voorteken. Hij krijgt het vreemde beeld maar niet uit zijn hoofd.

Een vakantie met Livia zou voor afleiding zorgen, maar die gaat niet door want Montalbano's rechterhand Fazio is verdwenen. Wat voor handel was die op het spoor? Is hij vermoord?
Een wanhopige zoektocht voert de commissaris van de haven naar een desolaat gebied met diepe, droge putten en twee lijken

'Wat gaat hij doen?'
'Een deken ophalen waar het lichaam op lag.'
Ondertussen had Pasquano even naar het lijk gekeken.
'Hier kan ik niets doen. Breng hem naar het Instituut.'
'Waar is hij aan doodgegaan, dokter?'
'Hoe zit dat, Montalbano? Mankeert er wat aan uw ogen, nu u oud wordt? Ziet u niet dat er minstens een heel magazijn in zijn gezicht is leeggeschoten?'


Andrea Camilleri (SiciliŽ, 1925) begon zijn carriŤre als theaterregisseur. Zo bracht hij onder anderen Beckett en Ionesco op het toneel. Pas op latere leeftijd is hij romans en detectives gaan schrijven.

Van commissaris Montalbano, de Siciliaanse Maigret, zijn in ItaliŽ drie miljoen exemplaren verkocht.
De dans van de meeuw is zijn vijftiende Montalbano.

Montalbano wordt de Italiaanse Maigret genoemd. De stijl is even sober, de plot even geraffineerd. Maar Montalbano is beter omringd met opmerkelijke nevenfiguren, en er kan vaker gelachen worden.
Jeroen Beghin, Italibro

Last modified Saturday, November, 09, 2019