home page

De Stem van de viool

Andrea Camilleri is in 1925 op SiciliŽ geboren. Hij woont in Rome, waar hij toneelstukken regisseert. Daarnaast schrijft hij thrillers en romans die zich op SiciliŽ afspelen. Zijn eerste boek werd door 14 uitgevers geweigerd, maar inmiddels staat hij in de Italiaanse boeken-top-tien. De stem van de viool (1997) is zijn vierde thriller met de laconieke commissaris Salvo Montalbano.

"Hij ging de badkamer in. Alles glansde. Lipstick Idole, foundation Shiseido, een magnum Chanel no. 5. Een roze badjas hing keurig aan een haakje. Hij liep terug naar de slaapkamer en belde om het kamermeisje. Even later werd er geklopt en verscheen een broodmager vrouwtje van een jaar of veertig dat zodra ze de vier mannen zag verstijfde en zachtjes vroeg:'...Smerissen?'"

Het begint ermee dat de klunzige chauffeur van Montalbano een geparkeerde Twingo aanrijdt. De commissaris laat een briefje achter, maar niemand belt. Dat kan ook moeilijk, want de jonge eigenares van de flesgroene Twingo ligt gewurgd op haar bed.
Montalbano moet de kluwen van passie en geldzucht ontwarren terwijl hij zelf verstrikt raakt in de machinaties van zijn superieuren. En dan is er ook nog zijn vriendin, die moeilijk doet, en die andere vrouw, die zo aardig is.

Last modified Saturday, July, 16, 2011