home page

Dones
«Angelica, Carmen, Helga, Inés, Nor, Xènia... Les he estimat totes, durant una hora o per sempre. Algunes amb gràcia, d’altres amb ímpetu, d’altres tan sols les he imaginat. Sense elles no hauria estat jo.»

Trenta-nou dones, descrites a través de la mirada d’un home apassionat i seguidor de la bellesa, protagonitzen aquest llibre únic. Es tracta de les figures femenines més influents en la vida d’Andrea Camilleri, que barreja el retrat de personatges com Carmen de Bizet o Antígona i les gestes èpiques d’heroïnes com Helena de Troia i Joana d’Arc amb les aventures sicilianes de la seva joventut i els records que li porta Elvira, el nom de l’àvia i també de la primera editora de l’autor.


Andrea Camilleri abandona momentàniament el comissari Montalbano per publicar Dones (Bromera/Salamandra). A mig camí entre l’assaig i les memòries, en aquest volum de 179 pàgines l’autor repassa la seva vida (sobretot la seva joventut) en clau de les dones que l’han marcat d’alguna o altra manera. Des de Nefertiti, Helena de Troia o Antígona fins als seus primers amors, aventures amb estrangeres o Elvira, la seva adorada àvia, Camilleri repassa què han significat per ell fins a 39 dones. “Les he estimat totes, durant una hora o per sempre. Algunes amb gràcia, d’altres amb ímpetu, d’altres tan sols les he imaginat. Sense elles no hauria estat jo”, confessa l’autor nascut a Sicília el 1925.
Els estudis i l’experiència teatral i cinematogràfica de Camilleri queden palesos en la tria de molts d’aquests personatges: estrelles de cinema mut com Louise Brooks o Doris Duranti. Fent gal·la d’una gran erudició i de la seva capacitat sobradament demostrada d’explicar històries, Camilleri glossa figures de la història italiana de qualsevol època, com Bianca Lancia o Teodora de BIzanci, heroïnes com Helena de Troia o Joana d’Arc i figures icòniques com els personatges de Carmen, Desdèmona o Antígona. Especialment interessants són els capítols en què investiga les dones reals que hi havia darrere les grans muses de Dante i Petrarca, Beatrice i Laura.
Altres dones anònimes, sovint turistes, com la suïssa Helga o les peculiars germanes Lulla i Mirella, protagonitzen històries quasi còmiques, mentre que d’altres, com el drama que viuen Ninetta i Giacomo, podria donar per a una novel·la. Camilleri fa una picada d’ull als lectors de Montalbano, ja que revela qui va inspirar el personatge d’Ingrid, una de les amigues del comissari. Però no cal ser fan de Camilleri ni un expert en la seva vida i obra per gaudir d’aquest deliciós volum, apte per a qualsevol que estimi la vida, la bellesa, l’amor i les històries ben contades.
Marta Planes. Lleida - Publicat per Llegir en cas d’incendi, 29/05/2016

Last modified Saturday, November, 18, 2017